STAP-budget

ALGEMEEN

LET OP: Op dit moment is het nog niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP budget

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie van maximaal €1.000,- vanuit de Rijksoverheid die beschikbaar is gesteld voor het volgen van een opleiding, training of cursus. Dit initiatief is afkomstig van het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor zowel werkenden (werknemers, ondernemers en zzp’ers) als werkzoekenden die hun vaardigheden willen verbeteren om beter inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget, moet u tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd zijn en geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangen op het moment van de aanvraag. De scholing moet binnen drie maanden na het indienen van de aanvraag beginnen en de training moet geregistreerd zijn in het scholingsregister van DUO. Het STAP-budget kan één keer per kalenderjaar worden toegekend voor één cursus, met een maximumbedrag van €1000,-. Ook mag er nog budget beschikbaar zijn bij het UWV en mag u dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie hebben ontvangen.

Wat zijn mijn verplichtingen als ik STAP-budget toegekend krijg?

Als u STAP-budget toegekend krijgt, dan bent u verplicht om de scholing waarvoor de subsidie is toegekend af te ronden. Dit betekent dat u zich volledig moet inzetten om de opleiding, training of cursus succesvol te voltooien. Een scholing wordt als succesvol afgerond beschouwd als u een certificaat of diploma heeft behaald, of als u ten minste 80% van de scholing heeft bijgewoond. Om dit aan te tonen, moet u een bewijs van deelname van uw opleider ontvangen en bewaren.

Inschrijven / aanvragen

Om u in te schrijven voor een training met behulp van het STAP-budget, dient u zich op onze website aan te melden voor de gewenste training. Tijdens stap 3 van het inschrijfproces kunt u aangeven dat u gebruik wilt maken van het STAP-budget.

Kan ik mij voor iedere cursus van CADTEAM inschrijven?

Dat klopt. Het is mogelijk om een cursus te kiezen die minimaal vier weken en maximaal zes maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak start. Het is echter wel belangrijk om deze termijn in acht te nemen bij het kiezen van een cursus.

Hoe kom ik het aan het officiële STAP-aanmeldingsbewijs?

Na het voltooien van uw inschrijving op onze website, ontvangt u direct per e-mail uw officiële STAP-aanmeldingsbewijs.

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Dat klopt! Om het STAP-budget aan te vragen, kunt u zelf online naar de website Mijn STAP-budget gaan en inloggen met uw DigiD. Vervolgens vult u het digitale aanvraagformulier in en uploadt u het STAP-aanmeldingsbewijs als een jpg, png of pdf-bestand. Als u meer informatie nodig heeft, kunt u een video bekijken die uitlegt hoe u dit moet doen.

Hoe vind ik mijn gekozen scholing in het STAP-scholingsregister?

Om uw STAP-budget aan te vragen, moet u de opleiding melden bij het UWV in stap 3 van het aanvraagportaal. Wij raden u aan om de volledige titel van de opleiding te kopiëren van het STAP-aanmeldingsbewijs dat u van ons ontvangen heeft en deze te plakken in het veld ‘Naam scholing’. Klik vervolgens op ‘zoek’.

Mijn cursus is al gestart. Kan ik hiervoor STAP-budget aanvragen?

Nee, dat is niet mogelijk. Het is alleen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen voor een cursus die start nadat u de subsidieaanvraag heeft ingediend en binnen een bepaalde periode valt.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kent een nieuwe aanvraagperiode om de 2 maanden. Het eerste aanvraagtijdvak eindigt op 30 april 2023. U kunt de aanvraagperiodes bekijken op het STAP-portaal.

Om toegang te krijgen tot het STAP-portaal gaat u naar www.stapuwv.nl/stap/login.

Hoe werkt de wachtrij van het STAP-portaal?

De aanvraagprocedure voor het STAP-budget maakt gebruik van een virtuele wachtrij. Dit wordt gedaan om de aanvragen op een zorgvuldige en eerlijke manier af te handelen. Als u vóór 10:00 uur op “Aanvragen STAP-budget” klikt, ziet u de melding ‘Wachtrij nog niet actief’. Vanaf 10:01 uur wordt uw positie in de wachtrij willekeurig bepaald. Als u na 10:01 uur op “Aanvragen STAP-budget” klikt, wordt uw positie bepaald op basis van binnenkomst.

 

KOSTEN / FINANCIEEL

Is STAP-budget inclusief of exclusief btw?

Het STAP-budget bedraagt 100% van de kosten tot een maximum van 1.000 euro inclusief btw.

Wat als mijn cursus meer kost dan € 1000,- ?
Indien de gekozen training meer kost van € 1000,- inclusief btw, dan wordt het restbedrag met u verrekend. U ontvang hiervan een factuur per mail.

Wie ontvangt het geld van sudsidie?
Het toegewezen budget wordt rechtstreeks aan CADTEAM betaald.

Moet ik het bedrag van de cursus zelf voorschieten?

Nee, u hoeft dit niet te doen. Het UWV betaalt het bedrag rechtstreeks aan CADTEAM. Als de kosten van de cursus echter meer dan €1000 bedragen, ontvangt u nog wel een factuur voor het resterende bedrag.

Kan het budget ook op?

Ja, dat kan. De subsidie wordt in 2023 verdeeld over 5 tijdsvakken en ieder tijdvak kent een subsidieplafond.

Wat gebeurt er als het budget op is of uw aanvraag afgekeurd wordt?

Als uw aanvraag voor het STAP-budget wordt afgewezen door het UWV, bijvoorbeeld omdat het budget voor het betreffende tijdvak op is of omdat u niet aan de voorwaarden voldeed, dan heeft u de mogelijkheid om de cursus bij ons te annuleren. Let op: wij zullen uw boeking pas in orde maken nadat uw aanmelding is goedgekeurd. U bent dus niet verplicht om de cursus te volgen. Indien gewenst kunt u zich direct opnieuw bij ons inschrijven en het budget opnieuw aanvragen in het volgende tijdvak. Hiervoor heeft u wel een nieuw aanmeldingsbewijs nodig.

 

UWV

Wat heeft het UWV met STAP te maken?

Het is mogelijk dat u bij het horen van ‘UWV’ direct denkt aan een werkloosheidsuitkering. Echter, het UWV is ook verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van het STAP-budget en betaalt dit rechtstreeks aan de opleider.

Wie kan mij helpen bij het aanvragen van het STAP-budget?

Indien u ondersteuning nodig heeft bij het online aanvragen, kunt u zonder afspraak langsgaan bij een UWV-kantoor. Daar kunnen ze u verder helpen. Houd er rekening mee dat u in dit geval uw DigiD en STAP-aanmeldingsbewijs (welke u van ons ontvangt na de inschrijving) meeneemt.

 

CADTEAM B.V.

De Smalle Zijde 3-22
3903 LL Veenendaal

+31 (0)318 – 616 924

info@cadteam.nl

BTW: NL854822082B01

KvK: 62448072

Over ons

CADTEAM is een specifieke aanbieder van CAD-oplossingen en CAD-toepassingen. Wij zijn een kennis- en adviesorganisatie met een pragmatische en resultaatgerichte aanpak, erop gericht voor u de beste oplossing te vinden en uw bedrijf beter, sneller en goedkoper te laten presteren.

Meer over CADTEAM